БНБ оповести, че стартира прилагането на пакет от мерки за 9.3

...
БНБ оповести, че стартира прилагането на пакет от мерки за 9.3
Коментари Харесай

БНБ задейства пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. в подкрепа на банките

БНБ оповести, че стартира прилагането на пакет от ограничения за 9.3 милиарда лева по отношение на пандемията от Коронавирус 19.  Целта е едновременно да се запази устойчивостта на банковата система и да се засили нейната еластичност за понижаване на отрицателните резултати от рестриктивните мерки, произлизащи от пандемията, за жителите и компаниите. 

Основните ограничения са ориентирани към в допълнение подсилване на капитала и ликвидността на банките, както следва:

- Капитализиране на цялостния размер на облагата в банковата система в размер на 1.6 милиарда лева

- Отменяне на плануваните за 2020 година и 2021 година нараствания на антицикличния финансов буфер с резултат от 0.7 милиарда лева

- Увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 милиарда лева посредством понижаване на задгранични експозиции на комерсиалните банки.

Наред с това Българска народна банка ползва спомагателни ограничения, с които подсигурява безпроблемното действие на валутния ръб, наличното паричното обращение, платежните системи и банковия контрол, твърдят от финансовата институция.

Българска народна банка следи доста деликатно обстановката и има цялостната подготвеност да предприеме спомагателни ограничения, в случай че се наложат. В същото време, от Централната банка призовават за " възпиране от оферти за административни и законодателни решения, които могат да имат разрушително влияние върху финансовата система на страната. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР